top of page
Search

Denge Serisi - IV - Aslan – Kova Karşıtlığı

Writer's picture: Aylin Tezcan BeyazoğluAylin Tezcan Beyazoğlu

(Okumaya başlamadan önce lütfen Denge Serisi I’i okuyun)


Karşıtlıklar genelde sizin kör noktalarınızdır. Fark ederseniz büyürsünüz, fark etmezseniz aynı hataya takılır durursunuz. Karşıtlıklarda ki farkındalık genelde diğer insanlara yansıtarak elde edilir. Fark etmeniz gereken nokta diğer insanlarda çoğunlukla sinir olduğunuz bir özelliktir. “Yansıtma karşıtlıkların ortak temasıdır.”[1]


Aslan burcu ateş grubundan iken Kova burcu hava grubunda yer alır. İki burcunda ortak tabiatları sıcak olmalarıdır. Yani ikisi de eril burçlardır. Hava ile ateş uyumlu elementler olduğundan, arasındaki dengeyi bulmak sanıldığı kadar zor değildir. Sabit burçlar olarak ikisi de istikrar isterler. Ancak Aslan ve Kova arketipleri benzerliklerinin yanı sıra hayata farklı taraflardan bakarlar.


Aslan arketipi kim olduğunu bulmak isterken, Kova arketipi kendisinin hangi açılardan farklı olduğunu (bireyliğini) toplumda ifade etmek ister. Yani ikisi de başkalarına rağmen kendini bulmak zorundadır. Amaçları o kadar da farklı gelmedi, değil mi? Ancak amaca ulaşmak için kullandıkları yollar birbirlerinden oldukça farklıdır.


Aslan burcunu “Güneş” yönetir. Güneş ego ve bilincin gezegenidir. Dolayısıyla kim olduğunu bulmak isteyen Aslan burcu bunu yapabilmek için irade, otorite, yaratıcılık, organizasyon ve farkındalık özelliklerini kullanır.


Kova burucunu yöneten “Satürn” ise yapılandırma ve sınırlandırmanın gezegenidir. Dolayısıyla bireyliğini ifade etmek isteyen Kova burcu bunu yapabilmek için planlama, öz disiplin, sorumluluk ve öğrenme özelliklerini kullanır.


Karşıt burçlarda gezegenleri olan insanlar genelde tek bir burcun gölge özelliklerini kullanarak hayatlarını yaşamaya başlarlar. Örneğin, ya bütün dünyayı oyun alanı gibi görür, alkış almak için kim olduklarını bulmaya çalışmazlar. Ya da kendilerinin özel olduğunu düşünüp hayatın içine girmezler ve toplum içinde diğerlerinden nasıl farklı olduğunu (bireyliğini) asla ifade edememiş olurlar.


Tabi hayat bu arada boş durmaz, siz Aslan tarafınızı kullanıyorken karşınıza Kova tarafı güçlü insanlar çıkarır.  Ya da öyle olaylar olur ki siz Kova tarafınızı kullanıyorken çözmek için Aslan tarafınıza ihtiyaç duyarsınız. Bütün bunlar olurken ister istemez bunları çözecek dengeyi aramaya başlarsınız.


Aslan ve Kova’nın bu kendini arama yolculuğunda yaratıcılık[2] öne çıkan en önemli ortak özellikleridir. Aslan bu yaratıcılığı “ne yapmak istiyorum?” sorusunu çözmek için kullanırken, Kova yaratıcılığını (farklılığını) topluma katkı sağlayacak şekilde ortaya koyarken kullanır. O zaman Aslan – Kova karşıtlığı olan kişilerin yaratıcılıklarını topluma katkı sağlarken kendi istediklerini bireyselliğini de ifade edecek şekilde ortaya koymaları gerekir.

 

Buna hayattan bir örnek verelim. Bir öğrenci düşünün ki okuduğu okulda iki kulübe üye olması yasak. Ancak bu öğrencinin üye olmak istediği iki kulüp var. (İstek) Bu konuya bir çözüm arıyor ve buluyor. (Yaratıcılık) Ve bu öğrencinin bulduğu çözüm diğer öğrenciler tarafında da kullanılabiliyor. (Toplum yararı)

 

“Farklı yollar izleyerek amaca ulaşırlar” derken kast edilen karşıtlıklardan biri Aslan Kral, Devrimci Kova ikilemidir. Evet ikisinde de bir yönetme/yönlendirme güdüsü vardır. Ama bu iki yönetme/yönlendirme tarzı birbirinin neredeyse tam tersidir. Aslan kralsa, Kova onu halkla birlikte tahtından indiren devrimcidir.

 

Peki haritasında bu karşıtlık ile doğanlar ne yapacaklar? Ya iki tarzı da farklı durumlarda kullanacaklar ya da bir tarza diğerini katarak çözüm yolu bulacaklar.

 

Devrimci bir kral olabilir mi? Katılaşmış ve işlevsiz kuralların olmadığı dinamik yapılı yönetimler olamaz mı?  Yani öyle bir kral olacaksın ki kendi isteklerini yaparken toplumsal yenilikleri göz ardı etmeden yapılar oluşturacaksın. Öyle bir kral olacaksın ki eşitlik ilkesi senin yönetimin de önemli olacak. Öyle bir kral olacaksın ki senin bireysel isteklerin ile toplum yararı el ele yürüyebilecek şekilde oluşturulacak.

 

Kendi hayatımızda bunu daha basitleştirerek düşünebiliriz. Ev halkını yönetirken geçerliliğini yitirmiş kurallar koymamak gibi…

 

Bu karşıtlığa daha farklı örneklerde verilebilir. Ancak konu hep aynı şekilde çözülecektir.


Dengede kalmanız dileğiyle,

Aylin Tezcan Beyazoğlu


Kaynaklar

Astroloji Dersleri, Barış İlhan


[2] Aslan ve Kova yaratıcılığının faklı yüzleri vardır. Aslan’ın yaratıcılığı genelde sahne, oyunculuk, tiyatro, organizasyon ile ilişkilendirilirken Kova dahilik, devrim, bilim adamı olmak ile ilişkilendirilir.

 

133 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page