top of page
Search

Dengeyi Bozmak Pahalıya Patlayabilir

Writer's picture: Aylin Tezcan BeyazoğluAylin Tezcan Beyazoğlu

26 Aralık 2019 Halkalı Güneş Tutulması

26 Aralık 2019 tarihinde 4˚ Oğlak burcunda Doğu Avrupa, Asya, Kuzey Avusturalya, Pasifik ve Hint Okyanusundan seyredilebilecek Halkalı Güneş Tutulması meydana gelecek. Bu tutulma 3 dakika 40 saniye sürecek.


Bu,1900 ve 2100 yılları arasında 4˚ Oğlak burcunda meydana gelecek ikinci güneş tutulmasıdır. İlki 25 Aralık 2000 tarihinde parçalı bir tutulma olarak gerçekleşti. Sonuncusu ise 26 Aralık 2038 tarihinde tam güneş tutulması olarak gerçekleşecek.


Güneş tutulmasının etkisi 1 yıl sürebilir. 25 Aralık 2000’den sonraki tutulmaya bağlı olarak dünyada ve Türkiye’de 2001 yılında gerçekleşen en dikkat çekici olaylar aşağıda yer almaktadır:

24 Ocak 2001 – Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, 4 koruması ve şoförü, uğradıkları silahlı saldırıda öldürüldü.

26 Ocak 2001 – Hindistan’da 7.7 şiddetinde 2 dakikadan fazla süren ve 20000 kişinin ölümü ile sonuçlanan deprem oldu.

19 Şubat 2001- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Başbakan Bülent Ecevit’e anayasa fırlattı. Türkiye’nin bu olayla başlayan krizle Gayri Safi Milli Hasılası 51 milyar dolar azaldı.

25 Nisan 2001 – Merkez Bankası'na özerklik getiren yasa TBMM'de kabul edildi.

11 Eylül 2001 – İki yolcu uçağı, 18 dakika arayla New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu iki gökdeleni vurdu. Saldırıda 5 binin üzerinde insan öldü.


4˚ Oğlak burcunda olan bu tutulma Türkiye için önemli çünkü Türkiye’nin alçalanının (Oğlak 7˚) yanı başında oluyor. Türkiye’nin yükselen ve kaynaklarının yöneticisi Ay’a (İkizler 29˚) burç dışı da olsa karşıt açı yapıyor. Ve son olarak da Türkiye’nin Güneş (Akrep 5˚) burcunun yöneticisi Mars’a (Terazi 7˚) da kare açı yaparak bir T-Kare yaratıyor.


Otorite figürlerinin karşılarındaki insanı/ devleti/ muhalefeti/ yandaşlarını/ diplomasiyi yok sayarsa dengenin/ barışın bozulabileceği ve sonunda herkesin (yönetimin, ülkenin, halkın, hazinenin) zarar göreceği bir açıdan bahsediyoruz. Yani uzun sözün kısası dengenin bozulmasının parasal açıdan oldukça pahalıya patlayacağı bir açı bu.


Peki bizim açımızdan bu kadar tehlikeli bir kombinasyona sahip olan bu tutulmanın bu seneki genel görünümü nasıl olacak? Bu harita ilk bakışta göze olumlu görülebilir. Çünkü tutulmaya Jüpiter kavuşum yapıyor ve Retro Uranüs ile üçgen açıdalar. Ancak unutmamak gerekir ki bu tutulmanın yöneticisi olan Satürn Plüton ile 2˚orb ile kavuşum halinde olacak.

Satürn-Plüton kavuşumu ortalama 33 senede bir gerçekleşir ve tam kavuşum 12 Ocak 2020’de gerçekleşecek.


Aynı burçta gerçekleşmesi ise ortalama 735 yılda bir olur. Grafikten de görebileceğiniz gibi bir önceki Oğlak burcu kavuşumu 1518 yılında gerçekleşmişti. (Plüton o dönemde daha keşfedilmemişti.) O döneme damgasını vuran olay, Martin Lutin King’in Protestanlık mezhebinin temelini oluşturan 95 tane maddelik metininin insanların arasında hızla yayılmasıdır. Bu Hristiyanlık dünyasında bir reform hareketidir.


Satürn-Plüton kavuşumu ayrı bir yazı konusudur. Ancak Micheal Lutin’in 2019 NCGR konferansında ki açılış konuşmasında söylediklerini özetlersek: bu kavuşum bizim içinde yetiştiğimiz sistemle ve en büyük korkularımız ile (kaybetmek veya başımıza kötü bir olay gelmesi) yüzleşmemizin sembolüdür. Tek yapabileceğimiz ise yüzleşmek, öğrenmek ve kucaklamaktır. Özel mülklerimizin bize ait olmadığını, sınırların sınandığını, toplumun en üst seviyesinden en alt seviyesine kadar bozulmanın gerçekleştiğini, sınırların artık sadece Dünya ile ilgili olmadığını, gerçeği kabul etmeyi, şimdiye kadar yaşadığımız yaşam tarzının artık bittiğini bu dönemde deneyimleyeceğiz.


Micheal Lutin’in konuşmasının sonunda söylediği ve benim çok hoşuma giden cümleyi aynen çevireceğim: “Çok kötü şeyler olmayacak, tam olarak hak ettiğimizi alacağız. Ve merak etmeyin, Oğlak her durumda hayatta kalmayı becerir! 😊”


26 Aralık 2019 Güneş Tutulmasının genel görünümüne geri dönüp gezegenlerin durumlarına bakacak olursak Ay kendi üçlülüğünde (triplicity) ancak zararda, Venüs vechinde, Jüpiter vechinde ama düşük, Merkür hem zararda hem de sınırı aşmış (out of bonds) durumda, Satürn ve Mars ise yönetici konumundalar. Kısacası Güneş (peregrine), Ay(zararda), Jupiter (düşük) ve GAD oluşan kavuşum Oğlak burcunun en iyi yanlarını gösterebilecek durumda gözükmüyor. Bu kavuşum Uranüs ile üçgen açı yapıyor. Ve tutulmamın yöneticisi Satürn ise yönetici konumunda ama Plüton ile kavuşuyor.


Bu açının en sağlıksız halini bir iktidar olarak tanımlayacak olsaydık kontrolcü, güç ve statü peşinde olan, hoşgörüsü kalmamış, kendi iktidarını güvenliğinden şüpheli, baskıcı, gerçekleri tam olarak görmeden yönetmeye çalışan bir iktidar hayal ederdik. Hali hazırda ki konjonktürde dünyada bu tür iktidarları zaten gözlemliyoruz. Şimdi de böyle bir iktidarın ani ve beklemediği bir olay/durum ile karşılaştığını düşünelim. İktidarın maddi dünyadaki uygulama kabiliyetleri bu kadar sağlıksız bir haldeyken herhangi bir beklenmeyen değişim oyunu bozacaktır.


Peki böyle bir durumda bu hayali iktidarımızın bu durumu atlatmak için ne yapması gerekirdi? Kabul etmesi gereken gerçeği görerek gücünü doğru hedefe yönlendirip mevcut durumda yozlaşmış ne varsa arıtıp yeniden yapılanması gerekir.


Peki iktidarlar bunu yapabilecek mi?





74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page